TAPPING/EFT

Vad är Tapping?

Tapping, som också kallas EFT (Emotional Freedom Techniques), utvecklades av Gary Craig i USA på 80-talet. Det har de senaste åren fått mer och mer uppmärksamhet i Sverige och internationellt som ett sätt att sänka stressnivån, bearbeta trauma och uppnå bestående förändringar i tanke- och beteendemönster. Det är en av de snabbast växande självhjälpsmetoderna, men ofta behövs hjälp av någon utomstående, en EFT-terapeut, för att bearbeta och behandla större och mer djupgående problem eller händelser.

Tapping kan beskrivas som en blandning mellan kinesisk medicin och västerländsk psykologi. En slags psykologisk akupunktur utan nålar, i kombination med samtal. Känslor och upplevelser i kroppen är lika viktiga som orden. Man knackar på akupunkturpunkter på överkroppen samtidigt som man upprepar vissa ord/meningar. Tapping är ett effektivt verktyg för allt som har en känslomässig grund, tex beteendemönster som inte längre gynnar dig, jobbiga tankar och minnen, rädslor, smärta eller stress. Det är helt i samklang med den nyaste neuropsykologiska forskningen på området.

Efter att ha bearbetat problemet och då fått distans till det, jobbar man vidare med att förstärka de positiva alternativen och känslorna och bidrar således till en varaktig förändring i beteende och känslor. (Källa: EFT Förbundet)

Hur fungerar Tapping?

Amygdala är en av hjärnans äldsta delar. Den fungerar som en vakthund som hela tiden läser av omgivningarna för att upptäcka eventuella signaler på fara. Om den upptäcker något varnas resten av kroppen för att vara redo att fly eller fäkta. Den här reaktionen triggas redan när vi tänker på något som vi upplever som farligt eller problematiskt.

Om man tänker på det obehagliga (mer eller mindre fokuserat) och samtidigt knackar, hämmas aktiviteten i amygdala. Därmed kommer alarmreaktionen och stressresponset av sig och då finns det möjlighet att se problemet ur en mer balanserad synvinkel. Det skapar förutsättningar för djupgående kognitiva förändringar.

Än så länge vet vi inte hur knackningarna gör att aktiviteten i amygdala dämpas. Man har i studier sett att hjärnvågsmönstret förändras under en EFT-session och liknar det som sker vid hypnos. Beta-vågor som är förknippade med rädsla och stress minskar och istället ökar alfa-vågor (kännertecknar avslappnad koncentration) och ännu långsammare theta-vågorna. När vi är precis mellan vakenhet och sömn är vi i theta, och då har realitetstestningen slagits av. Vi får lättare tillgång till vårt undermedvetna och möjlighet att nå tex minnen från väldigt tidigt i livet, som kan påverka våra reaktioner och beteende än idag. När vi är i theta får vi möjlighet att släppa det gamla och öppna upp för ny inlärning och nya insikter. Jämfört med vanlig samtalsterapi sker detta på ett djupare plan när man använder tapping. Man har med hjälp av så kallad funktionell magnetröntgen (fMRI) sett att EFT skapar nya neuronala nätverk i hjärnan, vilket innebär att förändringarna blir bestående.

I studier har man också kunnat se att hormonbalansen i kroppen förändras vid tapping. Serotonin, endorfiner och oxytocin (må-bra-hormonerna) ökar och stresshormonet kortisol minskar drastiskt.

Meningen med tapping är inte att man ska glömma vad som hänt eller vara helt känslokall inför en kommande händelse, men efter en lyckad tapping-intervention bleknar de jobbiga känslorna som var kopplade till minnet/rädslan och det går från ett NU till ett DÅ alternativt att rädslan avtar. Därmed kan beteendet/tankarna/symtomen som varit kopplade till detta försvinna för att aldrig komma tillbaka. (Källa: EFT Scandinavia)

Vad är tapping?

Om du vill läsa mer forskning om tapping rekommenderar jag EFT förbundets sammanställning som du hittar här.

Läs mer om samtalsstöd och bearbetning med hjälp av bland annat tapping vid förlossningsrädsla här och vid förlossningstrauma här.